Een bekisting wordt zo lang als beton wordt gestort gebruikt om dit beton netjes op zijn plaats te houden. Het is dus letterlijk een mal waardoor het beton zijn juiste vorm aan zal nemen. De bekendste vorm van bekisting is die van hout. Deze is vrij gemakkelijk te timmeren en daarom veelvuldig gebruikt door doe-het-zelf-ers. Er zijn echter meerdere soorten bekisting met elk hun eigenschappen. Hierbij volgt een uitleg.

Houten bekisting voor fundering

Een houten bekisting is dus de meest voor de hand liggende keuze voor de doe-het-zelf-er. Mits juist geïnstalleerd, is het een prima fundering voor kleine tot middelgrote klussen. Wanneer u zelf een fundering gaat storten, dan is het nodig om een juiste materiaalkeuze voor de bekisting te maken. Voor kleinere funderingen voldoen steigerplanken. Gaat het om een grotere oppervlakte, kies dan voor betontriplex (ook wel betonplex). De draagkracht hiervan ligt hoger.

Zelf een houten bekisting maken

Nadat u de juiste metingen heeft gedaan en de plaats van de fundering tot een juiste breedte en diepte heeft uitgegraven, kunt u de bekisting installeren. Plaats de planken met de lange zijde staand in de grond en druk ze aan. Sla piketpaaltjes om de 6 cm aan de buitenzijde van de planken in de grond. Schroef ze vervolgens aan de planken met een accuschroefmachine. Wanneer het raamwerk van planken staat en alle piketpaaltjes in de grond zijn geslagen, klemt u met lijmtangen de planken, die haaks tegen elkaar staan, nog eens aan elkaar vast. U kunt ze ook verbinden door middel van latjes die u goed bevestigt.

Deze constructie moet voldoende zijn om de bekisting niet uit elkaar te laten klappen tijdens het betonstorten. Twijfelt u hieraan, dan kunt u altijd nog eerst de platen in molenwiekverband aan elkaar schroeven alvorens u ze in de grond drukt. Controleer vervolgens of de grond binnen de bekisting waterpas is. Daarna brengt u het bouwfolie aan dat het weglekken van het beton tegenhoudt.

Systeembekisting fundering

Systeembekisting is in navolging van de houten bekisting in de jaren ’70 ontwikkeld en heeft gezorgd voor een ware doorbraak in de bouw. Want in plaats van het telkens met de hand opbouwen van houten mallen, kan een systeembekisting door een aantal handelingen gemakkelijk in elkaar worden gezet. Dit levert veel tijdwinst op.

Systeembekisting bestaat uit een frame van staal, hout of kunststof. Hierop kunnen dan weer platen bevestigd worden, vervaardigd uit een materiaal naar keuze. De materiaalkeuze hangt af van de situatie en de mate waarin het hergebruikt dient te worden; elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Deze bekistingen kunnen gekocht of gehuurd worden en zijn multi-inzetbaar. Ze worden toegepast bij het bouwen van uiteenlopende constructies en zijn zelfs geschikt voor funderingen in het water (voor bruggen).

Het schoonmaken van de bekisting na gebruik is een belangrijk punt, omdat het beton door oude resten onregelmatigheden kan vertonen. Meestal wordt voor gebruik van de systeembekisting de binnenkant behandeld met ontkistingsmiddel op basis van oliën en water. Op deze manier hecht het beton niet aan de bekisting en is deze na uitharding van het beton gemakkelijker te verwijderen.

Glijbekisting fundering

Een glijbekisting wordt ook wel klimbekisting genoemd. De bekisting is vrij laag, maar laat zich doordat het beton relatief snel uithardt via de onderkant opduwen waardoor er een volgende laag beton kan worden aangebracht binnen dezelfde bekisting. Deze toepassing is zeer geschikt voor het realiseren van hoge bouwmuren zoals voor een liftschacht. Glijbekisting wordt ook vaak ingezet bij het aanleggen van wegen. De bekisting werkt dan op dezelfde manier, maar horizontaal.

Verloren funderings bekisting

De naam zegt het al; daar waar een andere bekisting na het uitharden van het beton wordt verwijderd, is dit omhulsel letterlijk verloren. De bekisting wordt na de toepassing niet meer verwijderd maar blijf achter in de constructie. Hier wordt voor gekozen wanneer de bekisting na de betonstorting moeilijk bereikbaar is. Omdat het materiaal niet meer te hergebruiken is, wordt vaak gekozen voor goedkope materialen zoals piepschuim (Tempex EPS) of zachtboard.

Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.