MDF, een afkorting voor Medium-Density Fibreboard, bestaat uit kleine houtvezels die onder druk samen zijn geperst. Ze vormen, samen met een harsmiddel een stevig geheel. MDF is niet zo hard als hout en daarom is het gemakkelijk te bewerken. Ook is een voordeel dat het niet splintert en dus een stuk veiliger is. Door het kenmerk van MDF om vocht op te nemen, is het enkel bruikbaar binnenshuis. De kleur van MDF is redelijk neutraal, namelijk lichtbruin, maar het MDF is net als hout te verven.

Bij dat verven moet wel rekening gehouden worden met een aantal zaken. Zoals al vermeld neemt MDF redelijk goed vocht op. Verf wordt dus ook goed opgenomen, wat een nadelig effect heeft op de kwaliteit van de verf. De kleurintensiteit kan anders uitpakken en verschillen met andere objecten die op dezelfde manier geverfd zijn.
Vandaar dat MDF bewerkt moet worden met een primer, namelijk grondverf. Grondverf zorgt ervoor dat het zuigvermogen van de MDF-plaat overal gelijk is.

MDF in de grondverf

De stap van het gronden van de MDF-plaat wordt vaak overgeslagen door mensen, want het is tijdrovend en saai. Dat is een grote fout, want het gronden is echt een vereiste bij het verven van de plaat, zoals eerder al gezegd.

Niet alleen omdat de kleur anders kan zijn als je niet grondt, maar ook omdat de plaat anders gemakkelijk scheurtjes zal vertonen. Als er niet gekozen wordt voor grondverf is er ook een grote kans dat de MDF begint af te bladeren.

Verf alles

Zorg er bij het aanbrengen van de grondlaag voor dat je alle zijden van het MDF verft. Door het zuigvermogen van de plank, zet de plank een beetje uit bij het verven van de plaat. Daardoor kan het MDF kromtrekken. Dat kun je voorkomen door alle zijden te verven.

De tweede laag

Na de grondverf is het aangeraden om de plank met fijn schuurpapier kort te slissen. Let erop dat je niet te hard duwt, het moet zachtjes geschuurd worden. Door deze handeling wordt de verf een beetje zachter.

Zorg ervoor dat je, vóór het aanbrengen van de tweede verflaag, de plaat goed afstoft. Door de losse verfdeeltjes die vrijkomen bij het slissen, kan de tweede verflaag loslaten. Door het snel te poetsen kan die voorkomen worden.

Nu kun je daadwerkelijk voor de tweede keer verven. Nu hoef je geen grondverf te gebruiken, maar je kunt kiezen voor de kleur die de MDF-plaat uiteindelijk moet krijgen.

De derde en laatste laag

Is de kleur nog niet goed genoeg? Wil je de kleur iets duidelijker? Dan kun je een derde verflaag toebrengen aan de plaat. Dit is hetzelfde als de tweede verflaag, je slist namelijk kort de plaat alvorens de verf erop te doen. Natuurlijk moet je deze keer ook de plaat even afstoffen. Verf nogmaals met de gewenste kleur om zo het gewenste resultaat te bereiken.

Dit is redelijk veel werk, maar het is ook heel gemakkelijk. Iedereen kan met MDF werken, want het is een zachte plaat, en ook het verven is te doen. Zorg er wel voor dat je de bovenstaande stappen zorgvuldig opvolgt. Gezien de vezelstructuur van de platen, kan de plaat gemakkelijk buigen, breken of schilferen.

Heeft u vragen over het verven van MDF, of wilt u graag advies voor iets anders. Bel ons gerust!